Web Analytics Made Easy - Statcounter

گروه اندیشه ــ چهارمین شماره از مجله «پژوهش در دین و سلامت»، به صاحب امتیازی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، مدیرمسئولی حجت‌الاسلام مرتضی عبدالجباری و سردبیری مصطفی رضایی طاویرانی منتشر شد.

به گزارش ایکنا؛ در این شماره از مجله «پژوهش در دین و سلامت»، مقالاتی با عناوین بررسی اثربخشی آموزش مهارت‌های زندگی با رویکرد قرآنی بر هیجانات منفی، کیفیت و جهت‌گیری زندگی در مبتلایان به سرطان پستان شهر تهران» نوشته مهرداد اختیاری صادق، محسن ایمانی نائنی و محمدحسن میرزامحمدی؛ «رابطه ویژگی‌های شخصیت، نگرش مذهبی و رضایت جنسی با گرایش به طلاق در زنان پیراپزشک شهر کرمان در سال ۹۵-۱۳۹۴» تالیف فاطمه قاسمی، قاسم عسکری زاده و سید محمد حسین موسوی نسب؛ «نقش سبک‌های ابراز هیجان و سبک‌های مقابله مذهبی در گرایش به اعتیاد دانشجویان» به قلم منیره اسماعیل بیگی ماهانی، نادر اعیادی، علی نبی اللهی نجف آبادی و سامان رضایی؛ «بررسی تاثیر آموزش صمیمیت غنی شده با آموزه‌های اسلامی بر رضایتمندی و صمیمیت زوجین درون گرای شهر یزد» به قلم بتول فرهمند، محمدحسین فلاح یخدانی و سعید وزیری یزدی؛ «ارتباط هوش هیجانی و تقید به نماز با تمایل جنسی در دانشجویان مجرد دانشگاه‌های شهر میانه» نوشته مریم نطاق و قمر کیانی و مقایسه منبع کنترل، باورهای غیرمنطقی و جهت گیری مذهبی در زنان متقاضی طلاق و عادی شهر اردبیل در سال ۱۳۹۵» تالیف اسماعیل صدری دمیرچی، آرزو مجرد و معصومه پیرقلی کیوی؛ منتشر شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

همچنین مقالات «اثربخشی معنادرمانی توام با تلاوت قرآن و دعا بر شدت علائم افسردگی زنان مبتلا به اختلال افسردگی اساسی» تالیف نفیسه رفیعی محمدی و محمد مهدی جهانگیری؛ «رابطه ی نگرش و التزام عملی به نماز و تجارب معنوی با سلامت عمومی دانشجویان دختر دانشگاه تهران در سال ۱۳۹۶» نوشته زهرا شیرزادی، آناهیتا خدابخشی کولایی و محمدرضا فلسفی‌نژاد؛ «ترجمه بین فرهنگی و روان سنجی پرسش نامه ی ۱۸ سوالی معنویت در کار» تالیف ثارالله شجاعی، صدیقه سادات طوافیان، جان وگنر، احمدرضا جمشیدی و علی محمدی ولدانی؛ «بررسی رابطه ی بین معنویت در محیط کار و سلامت سازمانی کارکنان؛ مرور نظام مند» به قلم سهراب جهانگیری‌فرد، نادر سلیمانی و فاطمه کشمیر و «بررسی علمی دیدگاه قرآن درباره  نقش سلامتی بخش آب در زندگی بشر» به قلم فتح‌الله عالی پور هفشجانی، فرنگیس مهدوی هفشجانی و محمد عالی پور هفشجانی نیز از دیگر مقالات منتشر شده در این شماره هستند.

بررسی اثربخشی آموزش مهارت‌های زندگی با رویکرد قرآنی بر هیجانات منفی

در طلیعه نوشتار «بررسی اثربخشی آموزش مهارت‌های زندگی با رویکرد قرآنی بر هیجانات منفی، کیفیت و جهت‌گیری زندگی در مبتلایان به سرطان پستان شهر تهران» می‌خوانیم سرطان چهارمین بیماری مزمن شایع است که بر عملکرد طبیعی زندگی و سلامت روان بیماران تأثیر منفی دارد. ازاین‌رو، پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش مهارت‌های زندگی با رویکرد قرآنی بر هیجانات منفی، کیفیت و جهت‌گیری زندگی در مبتلایان به سرطان پستان شهر تهران انجام شد.

این پژوهش از نوع نیمه‌‌تجربي با طرح پيش‌آزمون-پس‌آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه زنان مبتلا به سرطان پستان از بین مراجعه‌کنندگان به بیمارستان کسرای شهر تهران بود که بر اساس معیارهای ورود به پژوهش و پرسش‌نامه‌های فرم کوتاه افسردگی، اضطراب و استرس؛ کیفیت زندگی و جهت‌گیری زندگی بیمارانی که دارای بالاترین نمرات بودند با روش نمونه‌‌گیری دردسترس انتخاب و به ‌صورت تصادفي به گروه­های آزمايش و گواه (۱۵=۲n=۱n) تقسيم شدند (۳۰=n). گروه آزمايشي هشت جلسه مداخله درمانی ۶۰ دقیقه‌یی طی یک جلسه در هفته دريافت کرد اما گروه کنترل مداخله‌یی دریافت نکرد. اطلاعات به‌‌دست‌‌آمده با روش‌های آمار توصیفی و تحليل کوواريانس چندمتغيّري تحليل شد. در این پژوهش همه موارد اخلاقی رعایت شده است و پژوهشگران هیچ‌گونه تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند. یافته‌های پژوهش نشان داد که تفاوت معناداری بین گروه‌های آزمایش و کنترل در کاهش هیجانات منفی اضطراب، افسردگی و استرس وجود داشت (۰۵/۰>P). علاوه‌براین، در نمرات کیفیت زندگی و جهت‌گیری زندگی دو گروه نیز تفاوت معنا‌دار بود (۰۵/۰>P). آموزش مهارت زندگی با رویکرد قرآنی بر شاخص‌های روان‌شناختی مبتلایان به سرطان در پیوند با مراقبت پزشکی استاندارد اثر سودمندی بر سلامتی و کاهش هیجانات منفی خواهد داشت.

نقش سبک‌های ابراز هیجان و سبک‌های مقابله مذهبی در گرایش به اعتیاد دانشجویان

نویسنده مقاله «نقش سبک‌های ابراز هیجان و سبک‌های مقابله‌ مذهبی در گرایش به اعتیاد دانشجویان» در چکیده مقاله خود آورده است با توجه به روند رو به افزایش اعتیاد، بررسی عوامل زمینه‌ساز و تداوم گر آن به منظور اتخاذ تصمیم‌های مناسب در جهت مبارزه با اعتیاد و کاهش آسیب‌های فردی، خانوادگی و اجتماعی آن ضروری است. ازاین‌رو، پژوهش حاضر به منظور بررسی نقش ابعاد سبک‌های ابراز هیجان و مقابله مذهبی در میزان گرایش دانشجویان به اعتیاد انجام شد.

پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان خوابگاهی دانشگاه محقق اردبیلی در سال تحصیلی ۹۷-۱۳۹۶ بود. تعداد کل جامعه بیش از ۲۰۰۰ نفر بود که از بین آنها نمونه ۲۰۰ نفری به دلیل دسترسی نداشتن به تعداد جامعه، به روش نمونه­گیری دردسترس انتخاب شد. برای گردآوری اطلاعات از مقیاس‌های ابرازگری هیجانی، آمادگی به اعتیاد و مقابله مذهبی پارگامنت استفاده شد. در نهایت داده­های جمع­آوری شده با استفاده از آمار توصیفی و همبستگی پیرسون و رگرسیون تجزیه و تحلیل شد. در این پژوهش همه موارد اخلاقی رعایت شده است و نویسندگان مقاله هیچ‌گونه تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند. نتایج پژوهش نشان داد که بین سبک‌های ابراز هیجان به جز سبک صمیمیت با گرایش به اعتیاد دانشجویان همبستگی منفی معنی­داری وجود داشت. همچنین بین سبک مقابله مذهبی مثبت و گرایش به اعتیاد در دانشجویان نیز همبستگی منفی؛ و بین سبک مقابله مذهبی منفی و گرایش به اعتیاد در دانشجویان همبستگی مثبت و معنی­داری وجود داشت. نتایج حاصل از رگرسیون نیز نشان داد که سبک‌های ابراز هیجان و مقابله مذهبی پیش‌بینی‌کنند‌ه­های خوبی برای آمادگی به اعتیاد در دانشجویان به شمار می‌آیند.

نتایج پژوهش حاضر همسو با دیگر پژوهش‌های انجام شده نشان می‌دهد که سبک‌های ابراز هیجان و مقابله مذهبی می‌تواند سهمی مهم در گرایش و آمادگی دانشجویان به اعتیاد داشته باشد. بنابراین باید اقدامات پیشگیرانه در این زمینه صورت گیرد.

ارتباط هوش هیجانی و تقیّد به نماز با تمایل جنسی

در طلیعه نوشتار «ارتباط هوش هیجانی و تقیّد به نماز با تمایل جنسی در دانشجویان مجرد دانشگاه‌های شهر میانه» می‌خوانیم در سال‌های اخیر، مدیریت نادرست تکانه‌های هیجانی، سیر نزولی انجام فریضه دینی نماز و افزایش معاشرت بین دختران و پسران دانشجو از مسائل مهم در دانشگاه‌ها است. این پژوهش با هدف بررسی رابطه هوش هیجانی و تقیّد به نماز با تمایل جنسی در دانشجویان مجرد دانشگاه‌های شهر میانه انجام شد.

طرح این پژوهش توصیفی و روش آن همبستگی است. جامعه پژوهش کلیه دانشجویان مجرد مقطع کارشناسی دانشگاه پیام نور و آزاد شهر میانه بود که از میان آنان نمونه‌یی به حجم ۱۴۰ نفر به‌صورت نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شد. داده‌ها با کمک پرسش‌نامه‌های هوش هیجانی پترایدز فارنهایم، تقیّد به نماز پناهی و پرسش‌نامه چندوجهی مسائل جنسی (MSQ) جمع‌آوری؛ و با استفاده از همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیّره هم‌زمان تجزیه و تحلیل شد. در این پژوهش همه موارد اخلاقی رعایت شده است و مؤلفان مقاله هیچ‌گونه تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند.

یافته‌ها نشان داد از میان مؤلفه‌های هوش هیجانی فقط کنترل هیجان رابطه منفی معناداری با تمایل جنسی داشت (۰۱/۰> Pو ۲۳۶/۰-=r). علاوه‌براین، تقیّد به نماز نیز با تمایل جنسی رابطه منفی معناداری داشت (۰۵/۰> Pو ۱۶۵/۰-=r)؛ در حالی که هوش هیجانی کلی،‌ درک هیجان‌، کنترل هیجان و مهارت‌های اجتماعی با تقیّد به نماز رابطه مثبت معنادار داشت (۰۵/۰>P)؛ در عین حال خوش‌بینی رابطه معناداری با تقیّد به نماز نداشت. متغیّر کنترل هیجان نیز توانایی پیش‌بینی ۲۳ درصد از تمایل جنسی را داشت. به نظر می‌رسد اجرای مداخلات در جهت ارتقای کنترل هیجان و تقیّد به نماز می‌تواند در کاهش تمایلات جنسی دانشجویان مجرد مؤثر باشد.

اثربخشی معنادرمانی توأم با تلاوت قرآن و دعا بر شدت علائم افسردگی زنان

نویسنده مقاله «اثربخشی معنادرمانی توأم با تلاوت قرآن و دعا بر شدت علائم افسردگی زنان مبتلا به اختلال افسردگی اساسی» در طلیعه نوشتار خود آورده است افسردگی اساسی از شایع‌ترین و مزمن‌ترین اختلالاتی است که به درمان نیاز دارد. هدف پژوهش حاضر اثربخشی معنادرمانی توأم با تلاوت قرآن و دعا بر شدت علائم افسردگی زنان مبتلا به اختلال افسردگی اساسی بود.

پژوهش حاضر نیمه‌آزمایشی از نوع پیش‌آزمون-پس‌آزمون با گروه گواه است. جامعه آماری شامل کلیه زنان مبتلا به اختلال افسردگی اساسی شهر قم در سال ۱۳۹۶ بود که از بین آنان نمونه‌یی به حجم ۳۰ بیمار (هر گروه ۱۵ نفر) با توجه به معیارهای شمول به صورت داوطلبانه انتخاب شد. اعضای نمونه به صورت جایگزینی تصادفی ساده در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. ابزار گردآوری اطلاعات مقیاس افسردگی بک بود. برای تجزیه و تحلیل داده­ها نیز از روش تحلیل کوواریانس استفاده شد. در این پژوهش همه موارد اخلاقی رعایت شده است و مؤلفان مقاله هیچ‌گونه تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند.

میانگین گروه آزمایش در مرحله پیش‌آزمون در مؤلفه شدت علائم افسردگی ۸۰/۳۵ و گروه گواه ۶۰/۳۳؛ و در مرحله پس‌آزمون برای گروه آزمایش ۸۶/۱۹ و برای گروه گواه ۴۶/۳۲ بود. پس از اعمال مداخله میزان افسردگی در گروه گواه تغییری ایجاد نشد ولی نمرات افسردگی گروه آزمایش کاهش یافت که از نظر آماری معنادار بود (۰۱/۰>p). نتایج نشان می‌دهد معنادرمانی توأم با تلاوت قرآن و دعا در کاهش شدت علائم افسردگی زنان مبتلا به افسردگی اساسی مؤثر است.

انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: خبرگزاری قرآن اندیشه دین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۴۶۶۰۱۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مفاهیم: آشنایی با عوامل اجتماعی تعیین‌کننده سلامت (SDH)

به گزارش همشهری آنلاین، این عوامل شامل شرایطی می‌شوند که در آنها افراد به دنیا می‌آیند، رشد می‌کنند، کار می‌کنند، زندگی می‌کنند، و پیر می‌شوند و نیز مجموعه گسترده‌تر از نیروها و نظام‌ها که شرایط زندگی روزمره را شکل می‌دهند. این نیروها و نظام‌ها شامل سیاست‌ها و نظام‌های اقتصادی، برنامه‌های توسعه، هنجارهای اجتماعی، سیاست‌های اجتماعی و نظام‌های سیاسی می‌شوند.

این عوامل تأثیر مهمی بر نابرابری‌های بهداشتی دارند - یعنی تفاوت‌های ناعادلانه و قابل پرهیز در وضعیت سلامت که در داخل و در میان کشورها دیده می‌شوند. در کشورها همه سطوح درآمد، سلامت و بیماری از یک شیب اجتماعی پیروی می‌کنند: هر چه موقعیت اجتماعی-اقتصادی افراد پایین‌تر باشد، وضعیت سلامت آنها بدتر است.

فهرست زیر نمونه‌هایی از عوامل اجتماعی تعیین‌کننده سلامت را ارائه می‌کند که می‌توانند بر عدالت سلامت به صورت مثبت یا منفی تأثیر بگذارند:

درآمد و حمایت اجتماعی تحصیلات بیکاری و عدم امنیت شغلی شرایط زندگی کاری ناامنی غذایی مسکن، امکانات اولیه و محیط‌زیست رشد اولیه دوران کودکی شمول اجتماعی و عدم تبعیض تعارض ساختاری دسترسی به خدمات بهداشتی مقرون‌به‌صرفه باکیفیت مناسب.

پژوهش‌ها نشان می‌دهد که عوامل اجتماعی تعیین‌کننده سلامت یا SDH می‌توانند در تأثیرگذاری بر سلامت حتی مهم‌تر از مراقبت‌های بهداشتی یا انتخاب سبک زندگی در تأثیرگذاری بر سلامت باشند. به عنوان مثال، مطالعات متعدد نشان می‌دهد که SDH مسئول بیش از ۳۰ تا ۵۵ درصد از پیامدهای سلامتی است. علاوه بر این، برآوردها نشان می‌دهد که سهم بخش‌های خارج از سلامت در پیامدهای سلامت جمعیت از سهم بخش سلامت بیشتر است.

پرداختن مناسب به عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت (SDH) برای بهبود سلامت و کاهش نابرابری‌های درازمدت در سلامت، که مستلزم اقدام همه بخش‌ها و جامعه مدنی است، اساسی است.

منبع: وب‌سایت سازمان جهانی بهداشت

کد خبر 849816 منبع: همشهری آنلاین برچسب‌ها مجله مفاهیم پزشکی پزشکی

دیگر خبرها

  • فقر پژوهش در حوزه خشونت سیاسی
  • نماهنگ «مثل ستاره» با نوای حاج عبدالرضا هلالی منتشر شد+فیلم
  • مصرف روزانه یک مشت آجیل چه فوایدی دارد؟
  • جزئیات زمان اعزام زائران حج تمتع کرمانشاه
  • مراقب فروپاشی عصبی باشید / نشانه هایی برای تشخیص افسردگی
  • مفاهیم: آشنایی با عوامل اجتماعی تعیین‌کننده سلامت (SDH)
  • ژن‌های افسردگی و بیماری قلبی کشف شد
  • هفته اول مه؛ از آلرژی های مزاحم تا اثرات ورزش بر سلول‌های بدن
  • نمایه شدن نشریه معروف مطالعات مدیریت دانشگاه تهران در پایگاه SSCI
  • شارژ رفاه با دورکاری؛ کرونا با زندگی ما چه کرد؟!